Kevään viimeinen museoluento: Riikka Piironen johdattaa DNA-sukututkimukseen 19.4.

Piironen Riikka 2022

DNA-testeihin perustuva sukututkimus on tullut erittäin suosituksi. Suomen parhaisiin asiantuntijoihin lukeutuva Riikka Piironen valaisee tiistain yleisöluennolla, mistä on oikein kyse. Hän kertoo myös, millaiset DNA-testit soveltuvat eri tilanteisiin ja miten niitä tulkitaan.

Sukututkimuksen DNA-testejä voidaan käyttää apuna monissa eri tilanteissa tutkittaessa suvun vaiheita ja historiaa.

–DNA-testituloksia monipuolisesti hyödyntämällä voimme löytää ja vahvistaa lähisukulaisuusia, mutta myös tutkia suvun varhaisia sukujuuria ja sukulaisuuksia, Piironen avaa.

Testituloksilla voidaan vahvistaa jo tehtyä sukututkimusta tai etsiä tuntemattomia sukulaisia.

Piirosen mukaan DNA-tutkimus ei ole millään lailla vastakkaista perinteiselle sukututkimukselle, jossa tutkitaan historiallisia asiakirjoja. Päinvastoin, eri lähestymistavat voivat täydentää toisiaan.

–Yhdistämällä DNA-tuloksia esimerkiksi isäntäluetteloihin, voimme saada tietoa paikallisten talojen varhaisista isännistä, näiden sukulaisuussuhteista ja tulosuunnista paikkakunnalle.

Näin DNA-testit voivat tuoda tietoa myös asutushistoriasta ja muuttoliikkeistä maassamme.

---

Keuruun museo ja Keuruun kansalaisopisto ovat järjestäneet talvella 2021-2022 yhdessä museoluentosarjan, joka päättyy nyt Riikka Piirosen luentoon. Luentosarja jatkuu ensi lukuvuonna 2022-2023. Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Niihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 5 € /3 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Teppo Ylitalo

teppo.ylitalo@keuruu.fi